paraules us relats sandra freijomil

Paraules d’ús freqüent

A l’escola tenen una llista de paraules d’ús freqüent que aprenen a força d’escriure-les i reescriure-les, per ser aquelles que s’utilitzen sovint i que no poden arrossegar faltes d’ortografia. A la llista no hi surten les paraules que l’Aleix sent a dir cada dia.

Abans, no fa gaire, aquestes paraules no les havia sentides mai. Ara, però, ressonen per casa tot el dia com una pilota de goma que rebota una vegada i una altra, a la tele, a la ràdio, quan la mare parla amb una amiga per telèfon, al diari del pare o en boca de la veïna que xerra mentre estén la roba. L’Aleix pensa que les podrà fer servir quan juguin a jocs de paraules. Paraules que comencin per la lletra c i en tindrà un munt. Perquè les noves paraules comencen totes per la lletra c, coronavirus, confinament, covid.

“…ressonen per casa tot el dia com una pilota de goma …”

Abans hi havia: comprar, col·legi (tot i que ja no la fa servir gairebé ningú), construcció, companys. Aquestes c d’abans han desaparegut, s’han esfumat. A comprar hi van la mare o el pare, un dels dos tots sols, amb un carretó mig guerxo que abans no feien servir, mascareta i guants de plàstic. De companys ja no n’hi ha, si no són fragmentats en una pantalla que s’entesta a parlar entretallada i de construccions a casa en fa tantes que ja les ha avorrit, però, a fora, on hi havia les de veritat i que ell s’aturava a observar, ja no se’n veuen.

“Aquestes c d’abans han desaparegut, s’han esfumat.”

Els carrers són buits i l’escola ha entrat per la finestra de casa. La mestra es manté tossuda. Dictats, escrits, repàs i paraules d’ús freqüent. Col·legi, piscina, excursió, paraules que els fa escriure una vegada i una altra. Mai, però, les paraules que ara han esdevingut habituals, aquestes noves c.

*Foto: Jelleke Vanooteghem

No Comments

Post A Comment